ОПЕК+ запазва производството на петрол

ЕС и Свят 05.12.2022 12:12 Снимка: ДНЕС+

ОПЕК+ запазва производството на петрол

Решението на ОПЕК+ да запази производството на петрол непроменено е подходящо за пазарните колебания. Това съобщи в неделя след проведената видеоконференция на големите страни производителки на петрол министърът на енергетиката на Алжир, цитиран от "Ройтерс". 

Групата ОПЕК+ ще следи отблизо пазарите на суров петрол за всякакви развития, каза Мохамед Аркаб.

По-рано в неделя ОПЕК+ се съгласи да се придържа към целите си за добив на петрол, тъй като пазарите се борят да оценят въздействието на забавящата се китайска икономика върху търсенето и ограничението на цените на G7 за руския петрол върху предлагането.

Припомняме, че решението бе очаквано. 

13-членната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) днес проведе консултация с 10 други страни производителки на петрол, сред които Русия, за да преразгледат решението си през октомври да намалят производството с два милиона барела на ден.

Ден по-рано, Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел за руския петрол, който ще влезе в сила в понеделник или скоро след това, заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол.

Това ще предотврати доставките по море на руски суров петрол за Европейския съюз, които представляват две трети от вноса на петрол в блока от Русия, в опит да се лиши Москва от милиарди евро.

Докато Русия осъди входящата горна граница на цените в събота, заплашвайки да спре доставките за всяка страна, която приеме мярката, Украйна предложи горната граница да е дори по-ниска.

За ОПЕК+, голямото неизвестно в петролното уравнение е колко силно санкциите ще засегнат руските доставки. Но на този етап все още не може да се изключи по-голямо намаляване на добива на петрол.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543