ООН разследва за военни престъпления в Украйна

ЕС и Свят 13.05.2022 08:56 Снимка: ДНЕС+

ООН разследва за военни престъпления в Украйна

Съветът по правата на човека към ООН одобри разследване на възможни военни престъпления, извършени от руски военни на украинска територия.

Украинските власти започнаха разследване, след като се появи информация и кадри на които се вижда как руски войници стрелят по цивилни.

Сраженията в района на Харков продължават. Критична остава и ситуацията в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол.

Според вицепремиера на Украйна Ирина Верещчук в момента се подготвя пътна карта за евакуацията на оставащите в завода украински бойци.

От началото на войната през февруари Украйна е получила 5,4 милиарда долара от западните си партньори. Малко над 800 милиона са под формата на грантове. Това обяви финансовият министър на страната. Към момента военните разходи възлизат на 8 милиарда и 300 милиона долара. Въпреки трудностите Украйна е решена да обслужва дълга си, каза още министърът.

По данни на ООН от началото на руската инвазия Украйна са напуснали 6 милиона души, а 8 милиона украинци са били принудени да напуснат домовете си. Според президента Володимир Зеленски Русия търпи стратегическо поражение.

„Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за целия свят, дори за онези, които продължават да поддържат контакт със страната. Русия просто няма куража да го заяви. Те са страхливци. Опитват се да скрият истината зад ракетни и артилерийски атаки. Ето защо задачата ни е да се борим, докато не постигнем целите си в тази война - да освободим земята си, народа си и да гарантираме нашата сигурност", заяви украинският президент Володимир Зеленски.  

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648