ООН: Пандемията предизвика „катастрофа за поколенията“ заради затварянето на училища

ЕС и Свят 04.08.2020 17:53 Снимка: ДНЕС+

ООН: Пандемията предизвика „катастрофа за поколенията“ заради затварянето на училища

Затварянето на училищата в повече от 160 страни е засегнало над 1 милиард ученици, сочат данните на ООН

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предупреди днес за „катастрофа за поколенията“ след най-голямото прекъсване на образованието в историята поради пандемията на коронавируса, предаде БГНЕС.

Затварянето на училищата в повече от 160 страни е засегнало над 1 милиард ученици според данни на ООН.

Освен това най-малко 40 милиона деца по света са пропуснали да учат „през критичната си предучилищна година“, каза Гутериш.

В резултат на това светът е изправен пред „катастрофа за поколенията, която може да изхаби неразгадан човешки потенциал, да подкопае десетилетия напредък и да изостри вкоренените неравенства“, заяви той при стартирането на кампанията на ООН „Спаси нашето бъдеще“.

„След като локалното предаване на COVID-19 е под контрол, връщането на учениците в училища и учебни институции възможно най-безопасно трябва да бъде основен приоритет“, посочи Гутериш. „Консултациите с родители, полагащи грижи, учители и млади хора са основни“.

250 милиона деца вече са били извън училище преди пандемията, а само една четвърт от учениците в средните училища в развиващите се страни излизат от образователната система с основни умения, добави Гутериш.

Лидерът на ООН заяви, че настоящата ситуация е „определящ момент“ за младите хора в света. Той също така призова за повторно отваряне на училищата, след като вирусът е под контрол.

„Решенията, които правителствата и партньорите вземат сега, ще имат трайно въздействие върху стотици милиони млади хора и върху перспективите за развитие на държавите през следващите десетилетия“, категоричен е Гутериш.

Препоръките на ООН идват на фона на противоречив натиск в Съединените щати да се отворят отново училищата, макар броят на новозаразените в страната да продължава да нараства. Досега близо 694 000 са загинали по целия свят, докато над 18 милиона са били заразени. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448