Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

ЕС и Свят 24.09.2020 09:06 Снимка: ДНЕС+

Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

Един от полицейските служители, участвал в стрелбата по чернокожата Бреона Тейлър в Луисвил, щата Кентъки, САЩ, вече е с повдигнати обвинения по случая, предаде "Блумбърг".

Това стана ясно след съдебно заседание днес.

Обвинителният акт обаче не включва и обвинения за убийство, за които протестиращите настояха в отговор на нейната смърт.

В сряда Голямото жури заяви пред държавен съдия, че е върнало обвиненията срещу Брет Ханкисън за стрелба с оръжието му в апартаменти.

На другите двама служители не е повдигнато обвинение по случая.

 

В апартамента на Тейлър не са открити наркотици. Ханкисън беше уволнен от силите в Луисвил през юни. Смъртта на Тейлър, заедно с други неотдавнашни полицейски убийства на афроамериканци, предизвикаха протести в цялата страна. Луисвил беше поставен в извънредно положение преди констатациите на голямото жури в очакване на възможни демонстрации.

Местните власти по-рано този месец се съгласиха да платят на семейството на Тейлър 12 милиона долара и да проведе редица реформи.

Съдията определи гаранция за Ханкисън от 15 000 долара.

Припомняме, че няколко убийства на чернокожи при арести тази година доведоха до серия от протести в цялата страна, при които се стигна до размирици.

Властите обещаха полицейска реформа./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448