Новият канцлер на Австрия - син на дипломат и любезен с медиите

ЕС и Свят 11.10.2021 08:37 Снимка: ДНЕС+

Новият канцлер на Австрия - син на дипломат и любезен с медиите

Външният министър на Австрия Александър Шаленберг ще е най-вероятният нов канцлер на страната след оставката на Себастиан Курц, съобщи Ройтерс. В събота настоящият лидер обяви оттеглянето си от поста насред корупционен скандал с разследване срещу него и напрежение между неговите консерватори и коалиционните партньори. Това се смята за зашеметяващ удар за Курц, който бе определян за изгряващата звезда на европейската консервативна политика.

“Сега са необходими стабилни отношения и затова, за да разрешим патовата ситуация, да избегнем хаоса и да обезпечим стабилността, искам да се оттегля. Помолих екипа на Народната партия задължително да продължи да работи. Като председател на партията предложих на федералния президент за нов премиер Александър Шаленберг”, заяви бившият вече министър-председател. Той възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия (АНП) и да бъде председател на парламентарната ѝ група.

До политическата криза в Австрия се стигна след акция на прокуратурата в канцлерството и ново разследване за корупция във властта през тази седмица. Конкретното обвинение срещу Курц е, че с пари на ръководеното от консервативната АНП Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в конкретен вестник, като в замяна на това изданието публикувало благоприятни за него резултати от допитвания. Твърди се, че този план му е помогнал да поеме лидерската роля в собствената си партия, а после и да стане канцлер.

Според прокуратурата това се доказва чрез многобройни текстови съобщения на близки и доверени лица на сегашния канцлер. До 2017 година Курц беше външен министър, а през май 2017 пое лидерската роля в АНП. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2017-а неговата Народна партия стана първа сила, а Курц - федерален канцлер.

Лидерът на коалиционния партньор на АНП - партията на Зелените заяви, че е готов да работи с Шаленберг. Зелените вече започнаха преговори с опозиционни партии, които заплашват да поискат вот на недоверие следващата седмица.

Бъдещият канцлер Александър Шаленберг пък произхожда от старо благородно семейство и е роден в Берн, Швейцария. 52-годишният политик е закърмен с дипломация. Като дете на посланик той израства в Индия, Испания и накрая в Париж, където е последната спирка от кариерата на баща му Волфганг.

След като учи право, Александър Шаленберг започва професионалния си път през 1997 г. в Министерството на външните работи във Виена. От 2000 до 2005 г. той ръководи правния отдел на постоянното представителство на Австрия в Брюксел, като по този начин установява тесни връзки с журналисти. И до днес поддържа добри отношения с медиите. Смята се за общителен и любезен.

След разпадането на първия кабинет на Курц през 2019 г., отново заради скандал, Шаленберг стана външен министър в служебен кабинет, пост, който запази и в редовното правителство на Курц. Той е баща на четири деца и няма нищо общо с настоящата корупционна афера.

Неясен остава и отговорът на въпроса колко дълго ще продължи тази смяна на върха на страната, в речта си Курц не каза, че новият лидер ще е временен, но една от най-приближените му, министърката на селското стопанство Елизабет Кьостингер постави, този въпрос в пространството. Тя написа в туитър, че Курц ще е шеф на парламентарната група до изясняване на повдигнатите обвинения. Министърката е сигурна, че той ще обори всички обвинения и скоро ще се върне като федерален канцлер./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448