Нови правила в ресторантите и супермаркетите в Румъния от днес

ЕС и Свят 21.03.2024 19:02 Снимка: ДНЕС+

Нови правила в ресторантите и супермаркетите в Румъния от днес

Нови правила в ресторантите и супермаркетите влизат в сила от днес в Румъния, съобщиха местните медии. Заведенията за обществено хранене са задължени да поставят на входа или на друго видно място менюто за удобство на хората, които искат да поръчат храна за вкъщи.

Клиентите вече няма да бъдат таксувани за кутиите и опаковките, когато взимат храна за вкъщи, разходите за които ще се поемат от съответния ресторант.

Що се отнася до магазините за хранителни стоки, те са задължени да намалят цените на продуктите с изтичащ срок на годност или да ги дарят на неправителствени организации или приюти за животни.

Тези мерки са част от усилията за борба с хранителните отпадъци и насърчаване на по-отговорното управление на храните в индустрията на хотелиерството.

Статистиката показва, че румънците изхвърлят на боклука три четвърти от това, което консумират или около два и половина милиона тона храна годишно. Около 40 процента от хранителните отпадъци идват именно от домакинствата, предава румънската телевизия Антена.

Още по темата

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361