Нова Зеландия регистрира първи смъртен случай след ваксинация с "Пфайзер"

ЕС и Свят 30.08.2021 09:32 Снимка: ДНЕС+

Нова Зеландия регистрира първи смъртен случай след ваксинация с "Пфайзер"

Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия обяви първи регистриран смъртен случай, свързан с ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер". Това разкри "Ройтерс".

Информацията бе публикувана, след като независима мониторингова комисия за безопасността на лекарствата за COVID-19 е извършил проверка за смъртта на жена след ваксинация.

Изданието отбелязва, че комисията смята, че смъртта се дължи на миокардит, причинен от страничен ефект от ваксината на "Пфайзер".

"Това е първият път в Нова Зеландия, в който смъртен случай в първите дни след ваксинацията се свързва с ваксината на "Пфайзер" за COVID-19", се казва в изявление на новозеландското министерство на здравеопазването.

Преди това двама души починаха в Япония няколко дни след получаване на дози от ваксината на "Модерна" срещу коронавирусна инфекция.

Агенцията и фармацевтичната компания "Такеда", която разпространява ваксината "Модерна" в Япония, заявиха, че причинно-следствена връзка между ваксината и смъртните случаи все още не е установена.

Отбелязва се, че компанията и японското министерство на здравеопазването ще разследват съвместно тези смъртни случаи./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448