ЕС и Свят 15.08.2021 10:51 Снимка: ДНЕС+

Националисти опитаха да нахлуят в президентството на Украйна, има ранени (СНИМКИ)

Сблъсъци между националисти и полиция избухнаха пред президентството в украинската столица Киев. Ранени са 7 полицейски служители и още няколко души от националната гвардия, предаде БНТ.

Пред президентството в Киев се събраха демонстранти, мнозинството от тях привърженици на партията "Национален корпус", създадена на базата на батальона "Азов", чиито членове се разследват по углавно дело в Русия. Те скандираха националистически лозунги и се обявиха против така наречената капитулация на Украйна пред Кремъл и преговори с терористите от Донбас.

Националистите се опитаха да нахлуят в президентството, което е под засилена охрана. Замеряха служителите на реда с бомбички павета, запалиха и гуми. За да потушат безредиците, полицаите използваха сълзотворен газ, националистите хвърлиха петарди и димни бомби по служителите на сигурността.

Журналист на изданието "Буква" е бил пребит, съобщи украинския вестник "Страна".

"Журналистът на изданието "Буква" Александър Кужелни беше нападнат и бит от националисти, като го сбъркали с представител на движението "Антифа", отбелязва изданието.

Организаторите на акцията твърдят, че властите в Украйна се готвят за "мащабно почистване на проукраинското обществено-политическо поле" и обвиняват ръководството на страната в подготовка за "отстъпление от националните интереси".

След акцията пред президентството крайно десните се отправиха към жилищна сградата, където според тях има квартира на украинския президент Володимир Зеленски. Там до сблъсъци и инциденти не се стигна./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448