НАТО остава скептичен, но нащрек за ядрените заплахи на Русия

ЕС и Свят 05.10.2022 10:33 Снимка: ДНЕС+

НАТО остава скептичен, но нащрек за ядрените заплахи на Русия

НАТО не забелязва промени в ядрената позиция на Русия, но остава нащрек. Това заяви представител на Алианса, цитиран от "Ройтерс".

Коментарът му идва, след като руският президент Владимир Путин ескалира войната в Украйна с обяваването на частична мобилизация и отправяйки предупреждения за използване на ядрени оръжия.

Не забелязахме никакви промени в ядрената позиция на Русия, но НАТО и съюзниците остават бдителни, отбеляза служителят, пожелал анонимност.

Той добави, че, както е посочено в новата стратегическа концепция на НАТО, приета през юни, разгръщането на нови и разрушителни военни системи с двоен капацитет от страна на Русия и заплахите ѝ да използва ядрени оръжия са предизвикателства за сигурността и интересите на Алианса.

Преди дни ръководителят на руския регион Чечня Рамзан Кадиров заяви, че Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след голямо ново поражение на бойното поле.

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, включително тактически ядрени оръжия с нисък капацитет, които са проектирани да бъдат разгърнати срещу противникови армии.

Други висши съюзници на Путин, включително бившият президент Дмитрий Медведев, предположиха, че Русия може да се наложи да прибегне до ядрени оръжия, но призивът на Кадиров беше най-ясен.

От своя страна бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс предупреди, че САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната,

В отговор на коментара на Кадиров говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ръководителите на регионите имат право да изразяват собственото си мнение, но дори в трудни моменти емоциите не бива да надделяват.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648