НАТО осъди опасното прелитане на руски изтребители над нейни кораби в Балтийско море

ЕС и Свят 19.11.2022 16:11 Снимка: ДНЕС+

НАТО осъди опасното прелитане на руски изтребители над нейни кораби в Балтийско море

Два руски изтребителя са се „приближили опасно и непрофесионално“ по-рано тази седмица до кораби на НАТО, плаващи в Балтийско море в рамките на рутинна операция, съобщи вчера пактът, цитиран от Франс прес.

Инцидентът е станал във вторник сутринта, когато двата руски бойни самолета се се приближили до корабите на "височина от 91 метра и разстояние от 73 метра", без техните пилоти да отговорят на радиокомуникациите, каза военноморското командване на НАТО.

„НАТО смята прелитането за опасно и непрофесионално, тъй като беше извършено в известна опасна зона, която беше активирана за обучение на противовъздушната отбрана, както и поради височината и близостта на самолетите“, се казва в изявление на командването.

„Това прелитане увеличи риска от грешни преценки, грешки и инциденти“, се посочва в изявлението.

В изявлението на военноморското командване на НАТО се казва още, че силите на пакта са "действали отговорно" при инцидента в съответствие с морските разпоредби.

"НАТО ще отговори по подходящ начин на всяка намеса в законната дейност на пакта в района, която застрашава безопасността на нашите самолети, кораби или техните екипажи. НАТО не търси конфронтация и не представлява никаква заплаха", се допълва в изявлението, предаде БТА.

Инцидентът става на фона на засилване на напрежението между НАТО и Русия заради руската инвазия в Украйна. Опасенията от сблъсък между двете страни се засилиха тази седмица, след като ракета уби двама души в Полша, съседна на Украйна държава, която е член на НАТО.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648