НАСА алармира: Земята улавя "безпрецедентно" количество топлина

ЕС и Свят 18.06.2021 10:24 Снимка: ДНЕС+

НАСА алармира: Земята улавя "безпрецедентно" количество топлина

Земята улавя близо два пъти повече топлина, отколкото през 2005 г. според ново изследване, определено като "безпрецедентно" увеличение на фона на климатичната криза, пише "Гардиън".

Учени от НАСА, американската космическа агенция, и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), съобщиха в ново проучване, че "енергийният дисбаланс на Земята приблизително се е удвоил" от 2005 г. до 2019 г. Увеличението е определено като "тревожно".

"Енергиен дисбаланс" се отнася до разликата между това колко от "лъчистата енергия" на Слънцето се абсорбира от земната атмосфера и повърхността, в сравнение с това колко "топлинно инфрачервено лъчение" отскача обратно в космоса.

"Положителният енергиен дисбаланс означава, че системата на Земята набира енергия, причинявайки затопляне на планетата", посочват от НАСА в изявление за това проучване.

Учените са установили, че има енергиен дисбаланс чрез сравняване на данни от сателитни сензори - които проследяват колко енергия влиза и излиза от системата на Земята, както и данни от океански шамандури.

Тази система за събиране на данни, която се простира по целия свят, позволява "точна оценка на скоростта, с която световните океани се нагряват".

Тъй като около 90% от излишната енергия от дисбаланс се влива в океана, данните на сателитните сензори трябва да съответстват на температурните промени в океаните.

"Двата много независими начина за разглеждане на промените в енергийния дисбаланс на Земята са в наистина, наистина добро съответствие и двата показват тази много голяма тенденция, която ни дава много увереност, че това, което виждаме, е истински феномен, а не само инструментален артефакт", пояснява Норман Льоб, водещ автор на изследването и изследовател от НАСА.

"Тенденциите, които открихме, бяха доста тревожни в известен смисъл", подчертава той.

Увеличаването на емисиите на парникови газове задържа топлина в земната атмосфера, улавяйки радиация, която иначе би се преместила в космоса. Това затопляне стимулира други промени, включително топене на лед и сняг. Увеличаването на водните пари и промените в облаците могат допълнително да изострят това затопляне, обясняват от НАСА.

Проучването е установило, че това удвояване е резултат отчасти от увеличаване на парниковите газове и водните пари, както и намаляването на облаците и леда.

Изследователите също така изтъкват, че "естествено случваща се" промяна в Тихия океан от хладна фаза към топла вероятно е имало значителна роля за засилване на този енергиен дисбаланс.

"Това вероятно е комбинация от антропогенно ускоряване и вътрешна променливост", поснява Льоб и допълва: "А през този период и двете причиняват затопляне, което води до доста голяма промяна в енергийния дисбаланс на Земята. Мащабът на увеличението е безпрецедентен."

Льоб обаче каза, че това изследване дава само бегъл поглед във връзка с дългосрочните климатични промени, а според НАСА "не е възможно да се прогнозира с каквато и да е сигурност как биха могли да изглеждат следващите десетилетия за баланса на енергийния бюджет на Земята".

Изследването е установило, че освен ако скоростта на усвояване на топлина не се забави, трябва да се очакват по-големи промени в климата./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448