Над 60 загинали при нови протести в Иран

ЕС и Свят 05.10.2022 11:04 Снимка: ДНЕС+

Над 60 загинали при нови протести в Иран

Най-малко 63-ма души бяха убити миналата седмица при сблъсъци по време на протест в град Захедан в Югоизточен Иран.

Това са съобщили във вторник от базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), цитирани от АФП.

Сблъсъците избухнаха след петъчната молитва миналата седмица в Захедан, столицата на провинция Систан-Белуджистан, дом на етническото малцинство балуджи, което до голяма степен се придържа към сунитския, а не към шиитския ислям, преобладаващ в Иран.

Инцидентът се случи в разгара на националните демонстрации, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, след като е арестувана от моралната полиция.

Правозащитни групи обаче заявиха, че протестът в Захедан е бил предизвикан от обвинения, че началник на полицията в пристанищния град Чабахар, също в Систан-Белуджистан, е изнасилил 15-годишно момиче.

В социалните медии се съобщава за десетки загинали в Захедан в петък, като снимки показяат препълнени болници и окървавени трупове.

Има също съобщения за жертви, умиращи в болници поради липса на легла и превръзки за спиране на кървенето.

Активисти също обвиниха, че силите за сигурност са стреляли по протестиращите от хеликоптери. IHR каза, че четирима души, шофиращи в кола с открит покрив, са били простреляни и убити от огън от военен хеликоптер в северен Захедан.

Специализираната неправителствена организация Baluch Activists Campaign публикува в своя канал Telegram имената на всичките 67 от убитите, като добави, че 300 са ранени.

Иранските държавни медии обаче заявиха, че петима членове на Революционната гвардия са били убити при това, което описват като "терористичен инцидент".

Шефът на полицията в Систан-Белуджистан каза по държавната телевизия, че три полицейски участъка са били нападнати в провинцията.

Припомняме, че Систан-Белуджистан, който граничи с Пакистан, е един от най-бедните региони на Иран. Активисти се оплакаха през последните месеци, че осъдените белуджи са били екзекутирани в непропорционален брой, тъй като обесванията нараснаха в Ислямската република.

Регионът също така е свидетел на редовни сблъсъци между силите за сигурност и банди за контрабанда на наркотици, както и случайни атаки от сунитски мюсюлмански екстремистки групи.

Иранските власти обявиха протестите в страната за планирани и реъководени от чужбина. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648