Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани руснаци

ЕС и Свят 28.09.2022 19:36 Снимка: ДНЕС+

Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани руснаци

Русия спира издаването на международни паспорти на мобилизирани граждани, съобщава "Франс прес", позовавайки се на правителствения информационен портал.

Решението идва на фона на нарастващите страхове сред руснаците, че ще бъдат наложени ограничения за пътуване и след като десетки хиляди вече избягаха от страната.

Ако гражданин е призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт. В такъв случай съответният гражданин ще получи уведомление с обяснение за отказа и неговия срок", се посочва в съобщението.

Русия има и система от "вътрешни паспорти" - документи, еквивалентни на личните карти и приети в някои от бившите съветски съседи на Русия. Не се споменава за ограничения при издаването на тези документи.

Руските граждани се нуждаят от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни. Те все пак могат да отидат в Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан с националните си, вътрешни паспорти.

След обявената частична мобилизация хиляди руснаци в боеспособна възраст побързаха да напуснат страната. По границите с Грузия и Финландия се образуваха километрични опашки. Еднопосочните билети от Русия пък се разпродадоха за часове. Този ход породи и вълна от протести в Русия.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648