Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

ЕС и Свят 26.05.2023 17:02 Снимка: ДНЕС+

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Коментарите на Съединените щати, че Украйна може да използва получените от Запада оръжия в Крим, тъй като полуостровът е част от нейната територия, насърчават атаките срещу РусияТова заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков пред сп. "Интернешънъл афеърс".

Той подчерта, че първоначално Вашингтон е посочил, че Украйна може да използва оръжията, за да се защити в Крим, тъй като полуостровът не е международно призната част от Русия. Впоследствие, по негови думи, той се е отметнал от тази позиция, уверявайки, че САЩ не насърчават атаките на територията на Русия.

Рябков изтъкна, че САЩ дават на Украйна "картбланш" и "индулгенция" да нанася удари на руска територия.

Впоследствие руското министерство на външните работи обяви, че е привикало висши дипломати от посолството на Съединените щати в Москва заради коментари на служител на Белия дом.

Ведомството отбелязва, че американските официални лица "одобриха ударите на въоръжените формирования на режима в Киев на руска територия, включително срещу Република Крим и Белгородска област".

Руското МВнР предупреди Вашингтон, че всякакви враждебни действия и всяка форма на агресия срещу Москва ще бъдат посрещнати с "най-решителен отпор".

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062