Москва: Кримският мост отново стана мишена за украински дронове

ЕС и Свят 02.09.2023 12:41 Снимка: ДНЕС+

Москва: Кримският мост отново стана мишена за украински дронове

Москва твърди, че тази нощ е свалила над Черно море три украински военноморски дрона, насочени към Кримския мост, нова атака, приписвана на Киев, който тази седмица пое отговорност за първата си офанзива, извършена с дронове от руска територия, предаде Франс прес.

Според руското министерство на отбраната украинските дронове са били унищожени около 2:20 ч. московско време (23:20 ч. по Гринуич), преди да достигнат моста, построен след анексирането на Крим през 2014 г. и редовно взиман на прицел от Киев, предаде БТА.

На 12 август две украински ракетни атаки бяха осуетени над този стратегически мост в Керченския проток, докато предишна офанзива през юли причини големи щети на пътната част на моста, който се използва и за транспортиране на военно оборудване за руската армия, която се бие в Украйна.

Преди тази предполагаемо осуетена офанзива от Москва, Киев обяви вчера символична победа, като заяви, че тази седмица е извършил първата си атака с дрон от руска територия, където досега е извършвал актове на саботаж и въоръжени нахлувания.

През нощта срещу сряда украински дронове са атакували летището на град Псков, на близо 700 километра от Украйна, в регион, граничещ с Естония и Латвия на запад, и с Беларус на юг.

„Безпилотните самолети, използвани за атака на военновъздушната база Крести в Псков, са изстреляни от вътрешността на Русия“, съобщи вчера шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов в „Телеграм“.

Кремъл отказа да коментира това твърдение.

Според Буданов два руски военни самолета са били унищожени и два тежко повредени при атаката срещу Псков.

Казаното от Буданов идва в момент, когато се разпространяват спекулации за начина, по който Украйна засилва атаките с дронове в Русия като част от своята контраофанзива.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364