Милионери в Германия бързо преместват активи в Швейцария преди изборите

ЕС и Свят 24.09.2021 13:02 Снимка: ДНЕС+

Милионери в Германия бързо преместват активи в Швейцария преди изборите

Потенциален завой отляво на изборите в Германия в неделя плаши милионерите и те преместват активи в Швейцария, казват банкери и данъчни адвокати, цитирани от "Ройтерс".

Ако лявоцентристките социалдемократи (СДП), крайнолявата "Левица" и Зелените дойдат на власт, повторното въвеждане на данък върху богатството и затягане на данъка върху наследството може да бъде в политическия дневен ред.

"За свръхбогатите това е много горещо", казва базиран в Германия данъчен адвокат с обширни операции в Швейцария, като допълва: "Предприемаческите семейства са силно разтревожени."

Този ход показва колко много богати хора все още виждат Швейцария като привлекателно място за съхраняване на богатства, въпреки усилията ѝ да премахне имиджа си на сигурно убежище за милиардери.

Нито една страна няма повече офшорни активи от Швейцария и притоците са се ускорили през 2020 г. в полза на големи банки като UBS, Credit Suisse и Julius Baer. Геополитическото напрежение и опасенията от икономическите последици от COVID-19 пандемията направиха политическата стабилност на Швейцария привлекателна.

Данните на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти.

По-нови данни не са налични, но запознати казват, че притокът е продължил. "Резервирах над средното количество нови пари, както през последните три месеца", отбеляза съветник на клиенти в голяма швейцарска банка, която се занимава предимно с германци.

"Много богати хора, особено предприемачи, се опасяват, че в Германия ще има заблуда, независимо от избора," казва Флориан Дюрселен, ръководител на Европа в мениджъра на богатството LGT Швейцария.

Един от най -добрите швейцарски банкери каза: "Познавам редица германски предприемачи, които искат да имат опора извън Германия, ако нещата станат твърде червени (леви) там".

Проучване в четвъртък показа, че SPD е с 25%, което води консерваторите на излизащия канцлер Ангела Меркел с четири пункта.

SPD иска отново да въведе данък върху богатството и да увеличи данъка върху наследството, докато Зелените - вероятно потенциален коалиционен партньор - планират да облагат по -силно данъците върху богатството. Въпреки че и двамата предвиждат повишаване на данъка върху доходите на най -добрите служители, данък върху активите би събрал много повече пари, каза данъчният адвокат.

Той вижда повишено търсене на съвети от клиенти, каза той, отбелязвайки, че някои предприемачи са се опитали да се защитят, като правят нови инвестиции чрез компания в Швейцария или прехвърлят активи на фондация в Лихтенщайн.

Простото прехвърляне на пари в банкова сметка в Швейцария, от друга страна, вече не помага. Под огромен международен натиск, швейцарците сега споделят такива данни за сметките с данъчните власти в родните страни на клиентите.

"Швейцария като финансов център се характеризира със стабилност, правна сигурност и високо ниво на финансова компетентност. Тя обаче не предлага никаква защита срещу укриване на данъци", каза говорител на Държавния секретариат по международни финансови въпроси (SIF).

Дюрселен от LGT каза, че наскоро е разговарял с германски предприемач, който се опасява, че скоро Германия може да обложи сурово чуждестранните активи или транзакции, което насърчи виждането на Швейцария като сигурно убежище за капитали.

"Лично аз предполагам, че значителни активи ще продължат да се преместват в Швейцария", каза той.

Един местен политик каза, че десетки богати германски предприемачи са се интересували през последните месеци за пребиваване в едно от предградията с ниски данъци край езерото Цюрих./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448