Меркел отряза Тръмп за Г-7

ЕС и Свят 30.05.2020 08:55 Снимка: ДНЕС+

Меркел отряза Тръмп за Г-7

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли поканата на американския президент Доналд Тръмп да присъства на срещата на върха на Г-7, която САЩ искат да представят като символ на завръщане към нормалността след коронавирусната криза.

"Федералният канцлер благодари на президента Тръмп за поканата му за срещата на върха на Г7 в края на юни във Вашингтон. От днес, като се има предвид общата ситуация в пандемията, тя не може да пътува до Вашингтон, за да участва лично", говори говорителят на германското правителство Щефан Зайберт пред POLITICO в петък.

Отказът на Меркел да приеме поканата на Тръмп е пореден пример за трудните отношения между двамата лидери.

Тръмп многократно критикува Германия по въпроси, вариращи от търговския излишък на Берлин до разходите за отбрана и ангажимента към НАТО. Меркел публично постави въпроса с едностранния подход на администрацията на Тръмп по редица външнополитически въпроси - от изменението на климата до ядрената сделка в Иран.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че би желал да присъства лично. 

Припомняме, че САЩ решиха да отложат срещата на върха на Г-7 във Вашингтон от 10 юни до края на месеца. 

Първоначално срещата на върха на Г-7 беше насрочена за 10-12 юни в Мериленд. Но през март 2020 г. бе обявено, че лидерите на G7 ще проведат видеоконференция вместо среща.

По-късно Тръмп каза, че обмисля възможност да проведе лична среща на лидерите на Г-7 в резиденцията на "Камп Дейвид" в околностите на Вашингтон./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987