Майдел за мерките на ЕК: Те са за правителства като българското, неспособни да овладеят кризата

ЕС и Свят 14.10.2021 16:11 Снимка: ДНЕС+

Майдел за мерките на ЕК: Те са за правителства като българското, неспособни да овладеят кризата

“Обявените вчера мерки от Европейската комисия за справяне с кризата с високите цени на електричеството за бизнеса са преди всичко насоки за правителства като българското, които са неспособни да се овладеят кризата сами.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на изслушване на еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон в комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент в четвъртък 14 октомври 2021 г., съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Комисията стимулира правителствата да използват директни финансови добавки за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ за големите. Все неща, които служебното правителство на Румен Радев не прави,“ допълни Майдел.

В отговор еврокомисар Симсон подчерта, че основните инструменти за бързи мерки за справяне с кризата са в компетентностите на правителствата, които сами определят данъчната и социалната си политика, дългосрочните договори за електроенергия и как разпределят средствата, които получават като приход от продажбата на въглеродни емисии, които за тази година са с 10 милиарда евро повече за целия ЕС спрямо миналата година. 

Ева Майдел заяви още, че кризата е доказала за пореден път, че декарбонизацията в Европа не може да се случи без ядрена енергия, освен ако не искаме да загубим конкурентоспособност и да увеличим енергийната бедност на населението.

По тази тема европейският комисар сподели, че държавите сами определят енергийния си микс и могат да използват ядрена енергия и за в бъдеще, защото е нисковъглероден източник. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448