Маневрите на САЩ в Черно море били опит за разделяне на ЕС и Русия с "малка война"

ЕС и Свят 24.11.2021 14:02 Снимка: ДНЕС+

Маневрите на САЩ в Черно море били опит за разделяне на ЕС и Русия с "малка война"

Маневрите и сплашването от страна на САЩ в Черно море целят да разделят Русия и Европа с "малка война", за резултатите от която Вашингтон не се интересува. Това твърдение изказа в ефира на телевизия "Россия-24" Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната безопасност и контрола над въоръженията.

"Струва ми се, че основната цел на САЩ и режима в Киев, който сега не знае какво да прави, е някак си да отвлече вниманието от проблемите вътре в Украйна. А за американците това е да разделят Европа и Русия посредством малка война. Какви ще бъдат резултатите, тях не ги вълнува. За това са всички тези маневри и сплашвания", коментира той.

Руският дипломат настоя, че Москва не се поддавала на подобни провокации, а ръководството на страната и Министерството на отбраната знаели всичко това и контролирали ситуацията.

"Можем спокойно да водим преговори, да убеждаваме, докато не дойде определен момент, в който те (страните от Запада) ще си изгубят ума и главите. Ние правим всичко, за да не дойде този момент", отбеляза още Гаврилов.

На 10 ноември руското военно министерство съобщи, че кораби на ВМС на САЩ са пристигнали за участие в многонационалните учения, провеждани от съвместното командване на въоръжените сили на САЩ в Европа в Черноморския регион. Според руските военни там са се намирали разрушителят с управляеми ракети Porter, танкерът John Lenthall l и командният кораб на ВМС на САЩ Mount Whitney. Mount Whitney замина за Средиземно море на 15 ноември след приключването на учението.

По оценка на руското военно ведомство подобни действия се превръщали в дестабилизиращ фактор в региона, ка една от целите им била военното овладяване на територията на Украйна. Руските въоръжени сили непрекъснато следели обстановката, увериха от Министерството на отбраната. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че действията на западните страни в Черно море "излизат от определени рамки"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448