Макрон говори за олимпийско примирие, руснаците - категорични, нарекоха го страхливец

ЕС и Свят 17.04.2024 17:53 Снимка: ДНЕС+

Макрон говори за олимпийско примирие, руснаците - категорични, нарекоха го страхливец

Членът на комисията по международни отношения на Държавната дума на Русия Дмитрий Белик коментира предложението на френския президент Еманюел Макрон за олимпийско примирие по време на Игрите през 2024 г. Депутатът изрази недоумение от факта, че европейският лидер изобщо говори за примирие, а в същото време руснаците не са допуснати до Игрите.

„Не, това няма да се случи и страхливият французин Макрон трябва да забрави за подобен сценарий и да не използва лидерите на страни, които са приятелски настроени към Русия, за своите мръсни цели“, посъветва го Белик с рязък тон, цитиран от руските медии и "Труд".

Макрон изрази надежда, че конфликтите в света ще спрат по време на Олимпиадата в Париж. Той отбеляза, че ще положи всички усилия за реализирането на тази идея, в което ще му помагат международни партньори, включително китайският лидер Си Дзинпин.

Държавният глава на Франция също така обясни защо Израел, за разлика от Русия, е допуснат да участва в игрите без ограничения. Според него Израел е жертва на терористична атака и не е атакуващата страна в конфликта.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г. Руснаци и беларуси ще могат да се състезават в индивидуалните състезания на турнира, но с неутрален статут, без химна и знамето си.

В опит за затопляне на отношенията и най-вече - влияние на Франция срещу Русия в опит да приключат бойните действия, Париж планира да покани руска делегация на честванията по случай 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия на 6 юни 1944 г., съобщи днес френската радиостанция Europe 1.

„Въпреки че СССР не участва пряко в десанта на 6 юни, Москва направи това възможно, като даде най-голямата жертва във Втората световна война – около 27 милиона съветски граждани загинаха в битката срещу Германия“, отбелязва медията. Europe 1 допълва, че френският президент Еманюел Макрон може да обяви това решение днес, по време на посещение в департамента Дром.

Макрон каза в края на миналата година, че руският президент Владимир Путин може да бъде поканен на годишнината от десанта в Нормандия, ако ситуацията в Украйна се промени, но наскоро говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва все още не е получила официални покани от Париж. Десантът в Нормандия открива дълго чакания от СССР втори фронт срещу Германия, в допълнение към Източния, на който немците воюват с Русия.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361