Лука Визентини е отстранен от поста си заради "Катаргейт"

ЕС и Свят 13.03.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+

Лука Визентини е отстранен от поста си заради "Катаргейт"

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини бе отстранен в събота от поста си, след като името му бе замесено в разследването за корупция в Европейския парламент, предаде Франс прес, като се позова на изявление на МКП.

Генералният съвет на МКП "реши, че Лука Визентини вече не се ползва с доверие в качеството си на генерален секретар" и че възможно най-скоро ще бъде организиран извънреден световен конгрес, на който да бъде избран нов генерален секретар, пише в текста.

"Събитията от последните месеци сериозно навредиха на репутацията на МКП. Взехме си сериозни поуки. . . Решени сме да защитаваме МКП от всички форми на недопустимо влияние и дори от съмненията за такова", коментира президентката на организацията Акико Гоно.

В същото време МКП, в която членуват 338 синдиката от 168 страни и територии по цял свят, заяви, че не разполага с доказателства подаръци от Катар или Мароко да са повлияли на политиките и програмите ѝ.

През декември Лука Визентини бе задържан и разпитан в рамките на разследването на белгийските власти, започнало по подозрения за корупция на евродепутати в полза на Катар и Мароко, припомня Франс прес. Той бе освободен, след като бе задържан в продължение на два дни, предаде БТА.

В края на декември 54-годишният италианец призна, че е приел по-малко от 50 хиляди евро в брой като дарение от неправителствената организация "Борба с безнаказаността" (Fight Impunity), ръководена от неговия сънародник Пиер Антонио Панцери, който е смятан за един от основните заподозрени по разследването. Визентини заяви обаче, че дарението не е свързано с опит за корумпиране или за търговия с влияние, а че средствата са били предназначени за покриване на някои разходи във връзка с предизборната му кампания за ръководител на МКП.

Визентини бе избран за генерален секретар през ноември, след което, на 21 декември, пълномощията му бяха замразени от ръководния орган на МКП.

Визентини изрази съжаление във връзка с решението.

"Повтарям, че съм невинен по обвиненията в корупция и пране на пари. Абсолютно ясно е, че МКП не е замесена по никакъв начин", се казва в изявление на Визентини, адресирано до Франс прес.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029