Лидерите от НАТО: Украйна ще се присъедини, когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени

ЕС и Свят 12.07.2023 08:15 Снимка: ДНЕС+

Лидерите от НАТО: Украйна ще се присъедини, когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени

 

Украйна може да се присъедини към НАТО „когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени". Това стана ясно от декларацията на Алианса от срещата във Вилнюс. В нея се признава необходимостта от по-бързи действия, но без ангажимент за конкретни срокове.

Киев приема, че не може да стане член на НАТО, докато е във война с Русия, но иска да се присъедини възможно най-скоро след края на бойните действия.

Процесът ще бъде улеснен и съкратен значително, още повече, че Алиансът признава, че украинската армия е все „по-оперативно съвместима" и „политически интегрирана" със силите на НАТО.

„Никога досега не е имало по-силно послание от страна на НАТО, както що се отнася до политическото послание за пътя напред към членство, така и до конкретната подкрепа от страна на съюзниците от НАТО, военната подкрепа, но и практическата подкрепа за това как да се осигури пълна оперативна съвместимост. И ако погледнете всички процеси на членство, за тези процеси не е имало срокове. Те се основават на условия. Винаги е било така”, заяви Йенс Столтенберг.

 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027