Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

ЕС и Свят 17.09.2023 12:44 Снимка: ДНЕС+

Лайен пристига на о. Лампедуза, за да инспектира мигрантския натиск

Европейският съюз (ЕС )съобщи в събота, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще посети в неделя италианския остров Лампедуза, след като Рим призова Брюксел за помощ заради мигрантския натиск, съобщава АФП.

Тя ще бъде придружавана от италианския премиер Джорджа Мелони.

Преди това вътрешните министри на Италия, Франция, Германия и Испания разговаряха в събота следобед с еврокомисаря по вътрешните работи относно кризата.

Мелони призова ЕС да действа за облекчаване на натиска, след като хиляди хора пристигнаха с лодки само за три дни на остров Лампедуза, на 145 километра от бреговете на Тунис.

Ръстът на пристигащите отново разпали дебата за това как Европа споделя отговорността за търсещите убежище.

Лампедуза, най-южният остров на Италия, отдавна посреща много мигранти от Северна Африка. Но тази седмица неговият миграционен център, построен за по-малко от 400 души, беше претоварен и това доведе до напрежение.

Между понеделник и сряда около 8500 души - повече от цялото местно население - са пристигнали в 199 лодки, според данни на агенцията по миграцията на ООН.

Снимки на хора, които спят на открито, прескачат оградата по периметъра и се скитат из града, предизвикаха гнева членовете на твърдо дясното правителство на Италия.

Вицепремиерът Матео Салвини нарече пристигащите "акт на война", а в петък Мелони призова ЕС да направи повече, за да помогне. Тя настоя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел да постави въпроса в дневния ред на срещата на върха на ЕС през октомври.

Самата Мелони е известна с остри изявления срещу миграцията в Европа.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482