Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик

ЕС и Свят 07.11.2022 15:31 Снимка: ДНЕС+

Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик

Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка. Все пак може да се окаже трудно тя да се сведе до целевите равнища около 2 на сто. Това заявява в интервю за Блумбърг Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), която ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, започнала вчера в Египет.

 Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, в следствие на осъзнаването, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи, казва още Георгиева, като е обяснила, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, това неизбежно ще тласне нагоре цените. 

 Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. Борбата на централните банки с инфлацията и диверсификацията на доставките, процеси които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат, допълва Георгиева.

 Тя е предупреди, че ако не успеем в борбата си срещу инфлацията, то "тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648