Криптовалутите могат да са много опасни за финансовата стабилност

ЕС и Свят 13.01.2022 14:46 Снимка: ДНЕС+

Криптовалутите могат да са много опасни за финансовата стабилност

Активите с криптовалута вече не са на периферията на финансовата система, казва Международният валутен фонд (МВФ) в нов доклад, цитиран от световните агенции. Според финансовия анализ цифровите пари и пазарите на акции са станали все по-свързани с икономиките. А това поражда опасения за финансова нестабилност.

Икономистът на МВФ Тара Айер твърди, че "крипто активи като биткойн са "узрели" от един неясен клас активи с малко потребители и са достигнали до неразделна част от революцията на цифровите активи".

Тя добави, че с подобен бърз преход идват и големите рискове.

Изследването на МВФ е установило, че преди пандемията биткойнът и етерът са помогнали за диверсифициране на риска за инвеститорите, защото действат като хеджиране срещу колебания в други класове активи.

"Но това се промени след  кризата на централната банка на САЩ в началото на 2020-а година", се казва в доклада.

Коефициентът на корелация между биткойн (BTC) и S&P 500 се е повишил с 3600%, преминавайки от 0,01 до 0,36 след април 2020-а година.

"Като се има предвид относително високата волатилност и оценки на[крипто активите, тяхното повишено съвместно движение скоро може да създаде рискове за финансовата стабилност. Особено в страни с широко разпространено приемане на криптовалута", подчертават от МВФ.

Финансовите експерти от фонда призоват за координирана глобална регулаторна рамка, "соято да ръководи националното регулиране и надзор и да смекчи рисковете за финансовата стабилност, произтичащи от крипто екосистемата"./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648