Корабът „Рожен“ е отплавал от украинското пристанище Черноморск

ЕС и Свят 05.08.2022 14:22 Снимка: ДНЕС+

Корабът „Рожен“ е отплавал от украинското пристанище Черноморск

Товарният кораб "Рожен", контролиран от компанията "Параходство Български морски флот", е отплавал тази сутрин преди 7.00 часа от украинското пристанище Черноморск и ще премине по договорения морски коридор за износ на зърнени товари.

"Усилията на българската държава се увенчаха с успех", се казва в съобщение на Министерство на външните работи/МВнР/ по този повод. От дипломатическото ни ведомство напомнят, че след петмесечен престой на пристанище "Черноморск" в Украйна и ежедневна работа от страна българската държава с представителите на украинските власти, днес рано сутринта корабът „Рожен“ отплава от пристанището.

"През целия период на престой беше поддържана ежедневна връзка с капитана и екипажа на кораба", посочват от МВнР.

По информация на украинските власти, която не е потвърдена официално, българският плавателен съд пътува към Великобритания. С него са потеглили още два кораба - "Поларнет" и "Нави стар", като трите плавателни съда пренасят общо 57 000 тона украинско зърно.

"Рожен" беше блокиран в украинското пристанище от началото на военните действия.

Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков отбеляза, че Киев планира да осигури капацитет за обработване на повече от 100 плавателни съда на месец през черноморските пристанища.

"Целта е да бъде достигнат износ от над 3 милиона тона селскостопанска продукция месечно през пристанищата Одеса, Черноморск и Южни", уточни Кубраков.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648