Кои са моделите автомобили, произвеждани най-дълго?

ЕС и Свят 28.12.2021 19:32 Снимка: ДНЕС+

Кои са моделите автомобили, произвеждани най-дълго?

През над 100-годишната история на автомобилната индустрия компании като Ford, Chevrolet и Mercedes-Benz са произвеждали някои наистина култови автомобили.

Дали създадени, за да предизвикат вълнение, или пък за да предоставят най-луксозното изживяване, или само като семпъл начин за транспорт, те предлагат незаменими възможности, които ги правят привлекателни за потребителите. Най-успешните модели преминават през множество ревизии и понякога успяват да се задържат на пазара десетилетия.

Графиката на Alan"s Factory Outlet представят 35 модела, които са произвеждани най-дълго време. Успешните модели идват във всякакви форми и размер, а по-долу ще разгледаме какво прави специални три от тях.

Ford F-Series

Ford започва да продават първия си пикап през далечната 1925 г. — Model T с "легло". Той печели популярност, защото позволява на потребителите да пренасят товари, суровини и други.

През 1948 г. Ford представя първите пикапи от серията F. Те бързо се превръщат в най-добре познатите и най-успешни модели на компанията и днес вече са в 14-тото си поколение.

И макар че моделът не е фундаментално променен от оригиналния си вид, той дължи успеха си на постоянните иновации и технологични подобрения.

През 2015 г. F-150 се превърна в първия пълноразмерен пикап с изцяло алуминиево тяло, което намали теглото му с 250 кг.

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette бе представен през 1953 г. и се смята за най-култовата американска спортна кола. Тя им репутация за предлагана мощ, равняваща се на тази на далеч по-скъпите чуждестранни конкуренти.

През по-голямата част от историята си Corvette разполага със задвижване на задните колела и V8 двигател. Няколко генерации имаха и прибиращи се фарове, но в крайна сметка те изчезнаха заради по-строгите регулации.

За осмото поколение, пуснато миналата година, Chevrolet смениха формулата. Двигателят вече не е под предния капак, а се намира зад пътниците.

И тъй като агрегатът вече е средно разположен, пропорциите на модела вече са коренно различни. Теглото също вече е по-добре разпределено, което прави автомобилът по-добър в завоите.

Mercedes-Benz S-Class

S-класата на Mercedes е реперът за пълноразмерен луксозен седан в света. От представянето си през 50-те, моделът винаги е бил първи във включването на редица иновации, които подобряват комфорта и сигурността.

S-Class от 1959 (W111) бе първият производствен автомобил със зони за деформация и отпред, и отзад. Те представляват структурни елементи, които обират силата при удар.

S-Class от 1978 (W116) включваше електронна антиблокираща система (ABS)

S-Class от 1991 (W140) бе първата с двойни стъкла, които подобряват изолацията и намаляват шума.

Моделът от 2021 г. (W223) разполага с първия в света еърбег на задните седалки.

Големи промени

Правителствата по света започнаха да анонсират бъдещи забрани на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Така бъдещето ще принадлежи на електрическите автомобили, което дава възможност на производителите да въведат значителни промени в моделите си.

Например Ford Mustang Mach-E е изцяло електрически SUV, който заема името на популярния "пони" автомобил на марката. Компанията пусна и електрическа версия на F-150.

В същото време германските производители предприемат далеч по-различен подход, като създават изцяло нови електрически серии модели като Audi e-tron, BMW i и Mercedes EQ./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648