КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

ЕС и Свят 01.01.2021 08:36 Снимка: ДНЕС+

КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

Тълпи от празнуващи изпълниха централния площад в севернокорейската столица Пхенян в четвъртък вечерта. Властите организираха концерт и пиротехническо шоу, с които бе посрещната новата година, показа държавната медия на фона на наложени ограничения за предотвратяване разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

Държавната телевизия показа присъстващите да носят маски, но не спазваха социална дистанция на площад "Ким Ир Сен".

Артисти и музиканти пееха и танцуваха на сцена, която бе декорирана с голям, цветен знак "2021". Някои от участниците носеха традиционни корейски дрехи, изпълняваха се и песни с патриотични припеви като "слава на генерала Ким Чен-ун" и "харесвам си страната, защото е най-добрата".

Събитието изглежда е било по-малко по мащаб в сравнение с други години, коментира Колин Звирко, кореспондент на базираната в Сеул медия NK News, която следи ситуацията в КНДР.

"Определено много по-малко събитие в сравнение с миналата година", подчерта той.

Северна Корея заявява, че няма потвърдени случаи на коронавирус, макар че са тествани хиляди хора и правителството наложи почти пълна блокада на границите.

Южна Корея и САЩ се съмняват, че в КНДР няма случаи на коронавирус.

Северна Корея се подготвя за голям конгрес на управляващата партия. Държавната медия не съобщи конкретната дата на събитието, но вчера KCNA информира, че делегатите са започнали да пристигат в Пхенян./news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269