Карти на руското министерство на отбраната предполагат бързо оттегляне в Украйна

ЕС и Свят 05.10.2022 10:17 Снимка: ДНЕС+

Карти на руското министерство на отбраната предполагат бързо оттегляне в Украйна

Картите на руското министерство на отбраната, представени във вторник, изглежда показват бързо изтегляне на руските сили от райони в Източна и Южна Украйна, където са били подложени на сериозен натиск от украинската контраофанзива, пише "Ройтерс".

В ежедневния видео брифинг на министерството не се споменава никакво отстъпление, но на картите, използвани за показване на местоположението на предполагаемите руски удари, сенчестата зона, обозначаваща руския военен контрол, е много по-малка от предния ден.

В североизточна Украйна, където Русия претърпя поражение миналия месец, нейните сили по фронтовата линия, минаваща на около 70 км южно от Купянск по протежение на река Оскил, изглежда са се оттеглили на около 20 км на изток, до границата на провинция Луганск.

Това би означавало, че те са напуснали украинската провинция Харков - където Русия в продължение на няколко месеца поддържаше окупационна администрация - но за малко парче между град Дворична и руската граница.

В провинция Херсон в южна Украйна линията на контрол на Русия на десния бряг на река Днепър се е изместила на 25 км на юг на картата, до линия, минаваща на запад от крайречния град Дудчани.

И двете зони са бойни полета, където Украйна съобщава за напредък, макар и без да дава пълни подробности.

Няма да е първият път, когато Москва признава оттеглянето си толкова заобиколно. На 11 септември карта, представена от министерството на отбраната, показва, че руските сили са изоставили повечето части на Харков, които са контролирали, чак на изток до Оскол, след светкавична украинска офанзива.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648