Израел отказа на САЩ да праща ракети на Украйна

ЕС и Свят 26.01.2023 08:09 Снимка: ДНЕС+

Израел отказа на САЩ да праща ракети на Украйна

В сряда Израел отхвърли искането на САЩ да изпрати ракети "Хоук" в Украйна, съобщи Fox News.

Администрацията на Байдън поиска стари противовъздушни ракети Хоук, които Йерусалим имаше на склад, тъй като противовъздушната отбрана остава основен приоритет за Украйна.

"Политиката на ешелона за сигурност не се е променила, каза говорител на израелското министерство на отбраната пред Fox News. Всяко искане се разглежда по същество. Извън това не се позоваваме на допълнителни подробности."

Припомняме, че отхвърлянето на искането идва само една седмица, след като САЩ заявиха, че са прехвърлили хиляди артилерийски снаряди от оръжейни запаси в Израел в Украйна и казаха, че ще предприемат подобни стъпки в Южна Корея.

САЩ търсят под всеки камък за боеприпаси, заяви служител пред Fox News.

Както Израел, така и Южна Корея се заклеха да не предоставят смъртоносна помощ на Украйна и нито една от страните не е нарушила това обещание - въпреки че някои се опасяват, че Русия може да твърди, че разрешаването на САЩ да изтеглят оръжие от техните запаси представлява помощ, според някои доклади по-рано този месец.

Украйна също възрази срещу новата администрация на премиера Бенямин Нетаняху, след като наскоро назначеният външен министър на Израел Ели Коен проведе разговор с руския си колега Сергей Лавров в началото на януари и намекна, че Йерусалим преследва промяна в политиката, когато става дума за дипломатически отношения с Москва.

Това беше първият път, когато активен израелски външен министър се свърза с Лавров от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Мълчанието на Израел за осъждане на действията на Русия в Украйна, предизвика дипломатически раздор между двете държави, въпреки че от предизборната си кампания премиерът Нетаняху изглежда предполагаше, че при неговото управление Израел може да е готов да изпрати повече от хуманитарна помощ на Киев.

Това предположение изглежда е зависило от позицията на Украйна, когато става въпрос за израелско-палестинския въпрос.

Нетаняху се опита да втвърди съюза на Киев с Йерусалим, когато поиска от украинския президент Володимир Зеленски да отхвърли резолюцията на ООН този месец, която призовава Международния съд да даде правно становище относно последиците от израелската окупация на палестински земи.

Зеленски отвърна и поиска гаранции за въздушна подкрепа от Израел, за да спре руските удари, на което Нетаняху каза, че ще обмисли.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543