Израел отговори на САЩ: Не сме бананова република, уважавайте ни

ЕС и Свят 15.03.2024 09:20 Снимка: ДНЕС+

Израел отговори на САЩ: Не сме бананова република, уважавайте ни

Управляващата партия "Ликуд" отхвърли призива за избори, отправен от демократите в Сената

Управляващата в Израел партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху отхвърли призива на лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър за нови избори в Израел, предаде Ройтерс. Шумър определи израелския премиер Бенямин Нетаняху като "препятствие пред мира" и призова в Израел да бъдат произведени парламентарни избори, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Водената от Нетаняху коалиция вече не отговаря на нуждите на Израел след 7 октомври" - датата, на която започна войната с "Хамас", заяви в реч влиятелният американски сенатор. Досега Шумър, който е най-високопоставеният представител на американските власти от еврейски произход, беше много предпазлив в критиките си към Израел, чиято офанзива в ивицата Газа е все по-оспорвана, отбелязва АФП.

"Смятам, че премиерът Нетаняху е изгубил правилната посока, позволявайки политическото му оцеляване да вземе връх над най-добрите интереси на Израел", заяви демократът.

Израел "не е бананова република" и политиката на Нетаняху има широка обществена подкрепа, подчерта "Ликуд" в изявление.

"Противно на думите на Шумър, израелската общественост подкрепя пълната победа над "Хамас", отхвърля всякакъв международен диктат за създаване на палестинска терористична държава и се противопоставя на връщането на палестинската власт в Газа", пише още в текста.

"От сенатор Шумър се очаква да уважава избраното правителство на Израел, а не да го подкопава. Това е вярно винаги, а още повече по време на война", добави управляващата партия, цитирана от БТА.

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич същи отхвърли призива на Шумър за нови избори в Израел.

"Очакваме най-голямата демокрация в света да уважава израелската демокрация", подчерта той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби от своя страна заяви, че Шумър е уведомил предварително Белия дом за речта си, но американското президентство не е изразявало своето одобрение или неодобрение, нито е редактирало речта по някакъв начин.

"Напълно уважаваме правото му да каже тези думи и сам да реши какво ще каже на сенатската трибуна", заяви Кърби пред медиите.

В отговор на въпрос дали Вашингтон смята, че в Израел след войната трябва да бъдат свикани избори с, Кърби подчерта, че "това зависи от израелците."

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731