Избори в Ирак на 6 юни 2021 година

ЕС и Свят 01.08.2020 08:44 Снимка: ДНЕС+

Избори в Ирак на 6 юни 2021 година

Ирак ще проведе предсрочни общи избори следващия юни, обяви премиерът на страната в петък, цитиран от АП.

Така той изпълнява обещание, дадено, когато встъпи в длъжност, за да отговори на ключовото искане на антиправителствените протестиращи.

Премиерът Мустафа ал Кадими заяви, че гласуването на 6 юни ще дойде година по-рано от предвиденото.

Протестиращите поискаха предсрочни избори и реформи, когато излязоха на улицата в антиправителствени демонстрации през октомври миналата година.

Над 500 протестиращи бяха убити при демонстрациите, докато иракските сили за сигурност използваха боеприпаси и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпите.

Натискът от протестите доведе до оставката на премиера Адел Абдул-Махди. Ал-Кадими дойде на власт след политически консенсус през май и обеща да изпълни ключови искания на протестиращите.

 

Не е ясно по кой избирателен закон ще се проведат изборите. Съобщението на премиера ефективно хвърли топката в съда на парламента, който трябва официално да гласува новата дата. Но политическите различия надделяват над прилагането на нов избирателен закон, приет в края на миналата година.

Парламентът одобри закона през декември, като има за цел да даде на политическите независими по-голям шанс да спечелят места в парламента и да отслаби властта на управляващите елити.

В изявление, САЩ приветстваха решението на Ал Кадими и заявиха, че са готови да предостави подкрепа и технически съвети, ако това бъде поискано от неговото правителство./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147