Иран: При нападението срещу Израел използвахме по-стари и слаби оръжия

ЕС и Свят 19.04.2024 09:41 Снимка: ДНЕС+

Иран: При нападението срещу Израел използвахме по-стари и слаби оръжия

Високопоставен командир в иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) заяви, че най-модерните ракети на страната не са били използвани при първата в историята пряка атака на Иран срещу Израел, предадоха ДПА и БТА.

"Използвахме стари оръжия с минимална мощност срещу ционисткия враг", каза бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, командир на аерокосмическите сили.

Преди една година например КГИР представи четвърта версия на своята ракета със среден обсег "Хорамшар", която може да бъде оборудвана с 1,5-тонна бойна глава. За друга ракета, която не е разположена - "Седжил"(Sejil), се твърди, че може да достигне Израел за около седем минути.

Иран често представя нови видове оръжия, но твърденията за техните способности често не може да бъдат проверени от експерти по независим път, отбелязва ДПА.

Иранските държавни медии заявиха, че при нападението срещу Израел са използвани ракети със среден обсег "Емад"и "Хейбар шекан". Изстреляна е била и крилата ракета "Павех".

Ракетните удари са били придружени от рояци безпилотни летателни апарати от същия тип, който използва и Русия във войната си срещу Украйна - "Шахед", отбелязва ДПА.

С помощта на съюзниците си израелските въоръжени сили успяха да прехванат почти всички от стотиците изстреляни от Иран дронове и ракети.

Иран заяви, че нападението е в отмъщение за убийството на двама ирански генерали при израелска атака срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск в началото на месеца.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731