Иран изведе изследователски устройства в Космоса

ЕС и Свят 30.12.2021 15:00 Снимка: ДНЕС+

Иран изведе изследователски устройства в Космоса

Иран е използвал ракета за изстрелване на сателити, за да изпрати три изследователски устройства в космоса. Това обяви говорител на иранското военно министерство, без да уточни дали е достигнала орбита, информира "Ройтерс".

Иран, който има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, претърпя няколко неуспешни изстрелвания на сателити през последните няколко години заради технически проблеми.

Говорителят Ахмад Хосейни уточни, че сателитната ракета носител "Simorgh" е изстреляла трите изследователски устройства на височина от 470 километра.

"Възнамеряваните изследователски цели на това изстрелване бяха постигнати", увери Хосейни в коментари, излъчени по държавната телевизия, като допълни: "Това беше направено като предварително изстрелване... Дай Боже, скоро ще имаме оперативно изстрелване."

Иранската държавна телевизия показа кадри от това, което твърди, че е изстрелването на ракетата носител.

САЩ разкритикуваха опитите на Иран за изстрелване на сателити, твърдейки, че балистичната технология с далечен обсег, използвана за извеждане на сателити в орбита, може да се използва и за изстрелване на ядрени бойни глави.

Техеран отрича, че подобна дейност е прикритие за разработването на балистични ракети./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648