Ипократис Пападимитракос: Всеки втори е с ниски нива на витамин D

ЕС и Свят 03.04.2021 14:35 Снимка: ДНЕС+

Ипократис Пападимитракос: Всеки втори е с ниски нива на витамин D

„Свикнали сме да виждаме храни с добавки на витамин D, защото има световен дефицит на този витамин. всеки втори вече страда от ниски нива на „слънчевия витамин“. Това каза в интервю за БГНЕС известният диетолог Ипократис Пападимитракос.

Тенденцията за нискомаслени млечни продукти също понижава количествата на витамин D, обясни той.

„Първата стъпка към правилното хранене е редовното и разнообразно хранене“, категоричен е Ипократис, давайки пример с хора, дошли на консултация при него, които споделят, че ядат само по веднъж на ден. Наблюденията му показват още, че повечето хора в ежедневието си консумират редовно едва между 5 и 7 вида зеленчуци, което той определя като недостатъчно разнообразно. Препоръчителният дневен прием от 1,5 – 2 литра вода също е проблем при повечето хора, както недостатъчното количество пълноценен сън.

Ипократис разказа и какви са най-новите тенденции в храненото, свързани с функционалните храни, разяснявайки за същността на понятието.

„Функционалните храни и напитки тепърва започват да навлизат и да се определят по този начин. Истината е, че ние сме пораснали с тях, имайки предвид плодовете, зеленчуците, семената, ферментиралите храни. Ако трябва да сме точни във формулировката, това са храни, които са обработени, за да се подсили определен техен хранителен ефект. Обогатени са с конкретни хранителни вещества или както е модерно да се казва – нутриенти“, посочи той.

Диетологът дава пример с храна, съдържаща повече калций. Идеята е, че тя би могла да се консумира от хора, които са в някаква рискова група, например възрастни жени, застрашени от остеопороза. /tribune.bg

CHF CHF 1 2.10327
GBP GBP 1 2.25352
RON RON 10 3.85089
TRY TRY 100 4.1692
USD USD 1 1.67667