Инфлацията в Германия през март се понижи до 2,3%

ЕС и Свят 02.04.2024 17:32 Снимка: ДНЕС+

Инфлацията в Германия през март се понижи до 2,3%

Инфлацията в Германия се понижи малко повече от очакваното през март, показват предварителните данни на федералната статистическа служба във вторник, цитирани от Ройтерс.

Инфлацията в Германия се понижи през март до 2,3%. Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 2,7% на годишна база през февруари.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, беше 3,3% през март.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за инфлацията в Германия, тъй като страната публикува данните си ден преди публикуването на данните за инфлацията в еврозоната в сряда.

Инфлацията в еврозоната се очаква да бъде 2,6% през март, без промяна спрямо предходния месец, показва проучване на Reuters сред икономисти.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти най-много в историята на еврото, за да намали инфлацията от двуцифрено ниво.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза през март нивото на инфлацията в еврозоната ще продължи да спада, докато икономическият растеж ще започне да се покачва през годината.

Все по-голям брой икономисти в ЕЦБ подкрепят намаляването на лихвените проценти, като това може да се случи след срещата през юни, въпреки че има и среща, насрочена за този месец.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853