ЕС и Свят 18.04.2023 08:20 Снимка: ДНЕС+

И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

След речта на френския президент Еманюел Макрон по улиците на няколко града, сред които и Париж, преминаха спонтанни шествия, съобщи АФП.

В столицата митингът пред кметството в 10-ти район отстъпи място на три демонстрации в Париж с общо около 2000 демонстранти, по данни на префектурата.

Според репортера на в. "Монд" Пиер Бувие демонстрантите са преминали през района на Бастилията.

Кофите за боклук били разхвърляни и подпалени по пътя. Чували са се удари по тенджери и тигани.

Няколко други протеста се проведоха в Париж, например в 19-и район, но и в цяла Франция.

В Рен около 700 души се бяха събрали пред сградата на кметството, където според префектурата е имало големи полицейски сили, за да охраняват протеста, твърди АФП. Краят на президентското обръщение не сложи край на грохота от тенджери и тигани на протестиращите.

В Лион между 400 и 600 души се събраха пред кметството, а няколкостотин направиха същото в Марсилия, преди да се отправят към кметството.

В Нант властите преброиха 850 демонстранти.

В съвместно изявление от понеделник вечерта от общия комитет на синдикатите във Франция смятат, че коментарите на президента на републиката "показват, че той все още не е разбрал гнева, който се изразява от французите.

"С упоритостта си изпълнителната власт не осъзнава отговорността, която носи (...), а той е единственият отговорен за взривоопасната ситуация.

Тя отново призова "1 май да бъде ден на масова, обединена и народна мобилизация" срещу пенсионната реформа.

Генералният секретар на един от основните синдикати - CGT, Софи Бине, осъди обръщение, което "би могло да бъде написано от инструмента за изкуствен интелект - ChatGPT".

"На коя планета живее Еманюел Макрон?", попита риторично Софи Бине.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364