Хуманитарни работници, помагали на бежанци в Гърция, ще бъдат съдени за шпионаж

ЕС и Свят 18.11.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

Хуманитарни работници, помагали на бежанци в Гърция, ще бъдат съдени за шпионаж

Повече от двадесет хуманитарни работници ще бъдат изправени пред съда в Гърция за ролята си в подпомагането на мигранти да достигнат страната между 2016 и 2018 г. Срещу подсъдимите са повдигнати редица обвинения, включително за шпионаж, фалшифициране и незаконно използване на радиочестоти, предаде BBC.

Организации за защита на човешките права разкритикуваха процеса като политически мотивиран, а Amnesty International нарече обвиненията "фарс".

Делото ще започне на остров Лесбос, който е в центъра на миграционната криза в Гърция.

Сред 24-те обвиняеми, 17 от които са чужди граждани, е сирийската бежанка Сара Мардини, сестра на олимпийската плувкиня Юсра Мардини. Сестрите привлякоха вниманието на международната общественост през 2015 г., след като изтеглиха сами на безопасно място лодката си, когато двигателят ѝ отказа.

На Сара Мардини е забранено да дойде в Гърция, за да се защити. Тя е принудена да наблюдава процеса от Германия, където е получила убежище.

Прокурорите твърдят, че хуманитарните работници са следили радиоканалите на гръцката брегова охрана и са използвали автомобил с фалшиви военни регистрационни номера, за да влязат в забранените зони на остров Лесбос. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до пет години затвор.

Някои от служителите продължават да бъдат разследвани и за други престъпления, включително трафик на хора, и ги грозят допълнителни присъди до 25 години затвор.

"Обвиненията са фарс и изобщо не трябваше да се стига до съдебен процес", коментира Нилс Муижниекс, директор на европейския регионален офис на Amnesty International.

"Този случай показва докъде ще стигнат гръцките власти, за да възпрат хората да помагат на бежанците. Прекратяването на спасителните операции не стопира хората да предприемат опасни пътувания, а просто ги прави още по-опасни", добави той.

Миналата година консервативното правителство на Гърция, ръководено от Кириакос Мицотакис, въведе по-строги мерки за дейността на организациите за защита на правата на човека в опит да ограничи броя на мигрантите, влизащи в страната./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648