Хонконг отменя задължителната карантина в хотел на пристигащите

ЕС и Свят 23.09.2022 17:46 Снимка: ДНЕС+

Хонконг отменя задължителната карантина в хотел на пристигащите

Властите в Хонконг заявиха днес, че ще отменят от понеделник спорната си политика за карантиниране в хотел заради ковид на всички пристигащи от чужбина в китайския специален административен район, предаде БТА, цитирайки АП.

Агенцията отбелязва, че мярката ще бъде отменена повече от две години и половина след като е въведена за първи път и че много жители и компании във финансовия център отдавна са очаквали това решение.

От 26 септември всички пристигащи от чужбина ще могат да се върнат у дома или в помещение по свой избор, но ще трябва да се самонаблюдават в продължение на три дни. Те ще имат право да ходят на работа или на училище, но няма да им бъде позволено да влизат в барове или ресторанти през този период.

Пи Си Ар тестът, който сега се изисква за пътуващите до Хонконг 48 часа преди полета, ще бъде заменен с бърз антигенен тест.

Бившата британска колония наложи строги ограничения в унисон с политиката на китайските власти на "нула ковид" в страната.

Бизнес групи, дипломати и много местни жители критикуваха мерките с аргумента, че те застрашават конкурентоспособността и репутацията на Хонконг като глобален финансов център, отбелязва АП.

Епидемичната обстановка е под контрол, а ние трябва да сме свързани със света, за да имаме икономически импулс и да намалим неудобствата за пристигащите пътници, каза главният администратор на Хонконг Джон Ли. Той обеща властите да не се отмятат от обявените днес решения.

Трябва да има "баланс между рисковете и икономическия растеж", добави хонконгският ръководител.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648