Хиляди се събраха в Лондон на протест срещу расизма

ЕС и Свят 06.06.2020 18:38 Снимка: БГНЕС

Хиляди се събраха в Лондон на протест срещу расизма

Хиляди протестиращи срещу расизма се събираха в столицата на Великобритания – Лондон, в знак на солидарност с протестите срещу полицейското насилие в Съединените щати. Основно искане на протестиращите е и да се спре полицейският произвол и негативното отношение към тъмнокожите в Обединеното кралство.

Стотици съпричастни на протеста пък се бяха качили по покривите на сградите, за да засвидетелстват подкрепата си към протестиращите, но и да се предпазят от коронавируса в страната.

Демонстрацията е организирана от лидерите на движението Black Lives Matter и е на площада на Парламента, близо до Камарите на общините. Хиляди мъже и жени с безброй плакати в ръце не се уплашиха от проливния дъжд и студеното време. Демонстрацията се състоя въпреки настойчивите молби на министрите от правителството и на здравните власти хората да си останат вкъщи заради опасността от разпространението на коронавируса.

Протестите днес отбелязаха втория уикенд на демонстрации срещу смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ миналата седмица.

Кадри от дрон показаха истинския мащаб на протеста – десетки хиляди души в центъра на града, които пренебрегнаха молбите на властите да не се събират на групи от повече от шест човека.

Един мъж бе арестуван по време на протеста, но до сблъсъци с полицията не се стигна, а снимки показаха как арестуваният мъж с белезници седи на земята, докато полицаите разговарят спокойно с него.

Вчера здравният министър на страната Мат Ханкок помоли протестиращите да спазват мерките за дистанция, като добави по повод на протестите, че е “ужасен” от смъртта на Флойд в САЩ. По време на ежедневния брифинг пред седалището на премиера – на Даунинг стрийт, Ханкок съобщи, че напълно разбира, че хората са разстроени и искат да изразят мнението си свободно, но епидемията от коронавирус бушува с пълна сила в страната, затова е добре протестът да се изрази по различен начин от събиране по улиците на града.

Водещ британски учен също предупреди демонстрантите да бъдат “много внимателни”, да носят маски за лице и да спазват правилата за социално дистанциране.

Професор Джон Едмъндс, който присъства на заседанията на Научно-консултативната група за извънредни ситуации, създадена от правителството, каза по-рано днес, че разбира протестиращите и е съпричастен с тях, но те трябва да бъдат изключително внимателни. “Във Великобритания 1 на всеки 600 души е заразен с коронавирус, представяте ли си как ще се разпространи заразата при десетки хиляди хора на едно място?”, допълни Едмънс. И призова протестиращите да носят предпазни маски, за да се намали предаването на заразата.

Освен в Лондон, демонстрации се проведоха и в други британски градове. В Бристол над 4000 протестиращи се канят да се съберат на протестно шествие в неделя. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954