Хърватски социалдемократи срещу молитвите на открито за "женска скромност и послушание"

ЕС и Свят 02.04.2023 20:07 Снимка: ДНЕС+

Хърватски социалдемократи срещу молитвите на открито за "женска скромност и послушание"

Политици от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) в Хърватия критикуваха молитвите за "женска скромност и послушание", провеждани от представители на консервативните католически среди в страната всяка първа събота на месеца, предаде Хина, цитирана от БТА.

Арсен Баук, депутат на СДП, заяви по повод поредните молитви вчера, че в миналото мнозина са подценявали радикалните екстремистки движения, и добави, че молитвите на открито на градските площади трябва да бъдат наблюдавани от органите на реда. По думите на Баук според проучванията на общественото мнение три четвърти от хърватите са против молитвите на открито за женска скромност, но не бива да се пренебрегват прояви като тези молитвени кампании.

Действията на някои вярващи католици, които всяка първа събота на месеца коленичат и се молят на централните площади в Загреб, Сплит, Осиек и някои други градове в страната за патриархалност и послушание на жените към мъжете, накараха и други политици от Социалдемократическата партия (СДП) да реагират на това явление и да поискат от Католическата църква в Хърватия и властите в страната да изразят мнението си по исканията на тези религиозни консерватори, посочва Хина.

Биляна Борзан, евродепутат от СДП, заяви, че не иска Хърватия да се превърне в подобен случай като Полша, която бе тема на дискусии в Европейския парламент заради опитите си да ограничи правата на жените, включително правото на избор и на аборт.

Правозащитни организации и активисти организираха контрапротести на площадите, където се извършват тези молитви, за да предупредят, че подобни молитвени кампании могат да доведат до забрана на правото на избор и до забрана на абортите. 

Бранко Коларич, представител на централата на СДП в Загреб, заяви, че столицата на Хърватия е свободен и отворен град, който защитава равенството между половете.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993