Гръцкото правителство получи вот на доверие

ЕС и Свят 09.07.2023 12:08 Снимка: ДНЕС+

Гръцкото правителство получи вот на доверие

Гръцкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис в събота получи вот на доверие, съобщава "Катимерини".

Гласуването в парламента завърши със 158 гласа "за" срещу 142 гласа "против", в края на тридневен парламентарен дебат.

Само управляващата "Нова демокрация" гласува за правителството, а депутатите от останалите седем партии гласуваха против.

Резултатите са очаквани. 

Във втората си реч, която завърши дебата в събота, Мицотакис приветства сравнително сдържания тон на изказванията, направени преди него. Но той също така обвини опозицията, че не е представила алтернативни предложения за подробните политики на неговото правителство.

Той отговори и на обвиненията, че обещанията му никога няма да бъдат изпълнени.

Припомняме, че в началото на седмицата новоизбраният парламент на Гърция положи клетва.

Членовете му бяха избрани на вота на 25 юни.

Мицотакис положи клетва като министър-председател веднага след вота. Категоричната победа на повторните избори му осигури втори четиригодишен мандат.

Дясноцентристката Нова демокрация спечели 40,5% от гласовете и 158 места в 300-местния парламент, повече от 20 пункта пред лявата СИРИЗА, която управляваше страната в периода 2015-2019 г., включително в разгара на продължилата десетилетие икономическа криза в Гърция.

Мицотакис, който беше министър-председател от 2019 г., докато се оттегли след предишните избори, за да даде място на служебен премиер, каза, че ще продължи с реформите за възстановяване на кредитния рейтинг на страната след дълговата криза, която разтърсваше нацията в продължение на десетилетие.

Докато пандемията от COVID-19 и смъртоносната железопътна катастрофа през февруари разкриха недостатъците в системите за здравеопазване и обществен транспорт в Гърция, растящите цени и икономическите трудности напоследък надделяха върху тревогите на избирателите.

Гласуването в неделя беше тежко поражение за партията СИРИЗА на Алексис Ципрас, която загуби повече от 30 депутати.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482