Горещата вълна в западната част на САЩ ще отслабне, но опасността от пожари остава

ЕС и Свят 08.09.2022 14:00 Снимка: ДНЕС+

Горещата вълна в западната част на САЩ ще отслабне, но опасността от пожари остава

Свирепата гореща вълна в САЩ може най-накрая да отслабне през следващите дни, казаха синоптиците в сряда, но те предупредиха и за опасни условия на пожари заради силните ветрове из сухия район. Калифорния и съседните щати претърпяха седмица на рекордни температури, които вече предизвикаха смъртоносни горски пожари и ежедневна заплаха от спиране на тока, докато електрическата мрежа се бори да се справи с нарастващото търсене.

Но прогнозираното охлаждане със студения фронт от Канада, изглежда ще донесе свои опасности, каза Националната метеорологична служба. „Този студен фронт също ще помогне за създаването на поривисти ветрове в северната част на Големия басейн и северните високи равнини днес. В комбинация с ниска относителна влажност, условията вероятно ще засилят потенциала за нови горски пожари, а съществуващи пожари да се разпространяват неконтролируемо“, предупреди службата. Центърът за прогнозиране на бури "издаде изключително критична пожарна зона за северна част на щата Монтана, където вятърът може да стигне до 95 километра в час.

Редица горски пожари вече бушуват из западните Съединени щати, включително два смъртоносни пожара. Пожарът в мелницата в Северна Калифорния уби двама души и унищожи над 100 сгради, разпростирайки се върху площ от 1600 хектара в окръг Сискиу. На югоизток от Лос Анджелис пожарът във Феървю продължава да се разраства и остава извън контрол, казаха служители на пожарната в сряда. Известно е, че двама души са загинали в огъня, който избухна от високите температури в понеделник и сега е погълнал 5000 акра. На повече от 10 000 души е казано да се евакуират, но шерифският отдел на окръг Ривърсайд каза, че не всички са се вслушали в предупрежденията - въпреки разполагането на десетки служители, които обикалят от врата на врата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648