Германия призова НАТО да започне да заплашва Русия

ЕС и Свят 22.10.2021 18:42 Снимка: ДНЕС+

Германия призова НАТО да започне да заплашва Русия

НАТО трябва да демонстрира на Русия готовността си да използва оръжие, ако е необходимо. Това обяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в ефира на радио Deutschlandfunk.

"Никой не трябва да разглежда възможността да напада партньорите на алианса в страните от Прибалтика и Черно море", подчерта тя.

Германският военен министър изтъкна, че Москва систематично нарушава въздушното пространство на тези държави, поради което трябва да се обърне специално внимание на неговата защита. Освен това тя обвини Русия в постоянни кибератаки и разпалване на миграционната криза на границата на Беларус и страните от ЕС.

Русия твърди, че нямала агресивни планове срещу която и да е държава, а всички полети на руски самолети се извършвали в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушавали границите на други държави.

В същото време, както се оплаква Русия, в близост до границите ѝ се наблюдавала безпрецедентна активност на НАТО. Северноатлантическият алианс редовно провеждал учения и симулирал боеве с руската армия, твърди Кремъл./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448