Германия към Русия: Ще защитим народа си

ЕС и Свят 11.08.2020 19:05 Снимка: ДНЕС+

Германия към Русия: Ще защитим народа си

Убийството на грузинец в парк в централната част на Берлин е сериозно бреме в отношенията между Русия и Германия. Това обяви германският външен министър Хайко Маас, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва, информира "Ройтерс".

Германската прокуратура обвинява руските служби за убийството.

 

На пресконференция в руската столица Маас отбеляза, че Германия ще направи всичко възможно да защити народа си, включително и онлайн.

"Убийството в "Тиргартен", което прокуратурата вярва, че е извършено от руски държавен орган, сериозно тежи на нашите отношения, така че аз заявих ясно, че ние ще защитим сигурността на нашия народ, онлайн и офлайн", закани се германският министър.

По думите му различните германски власти са отправили общо 17 молби към Русия да предостави информация във връзка с убийството, но Москва не е помогнала.

Според Маас ще има последици, ако съдът потвърди заключенията на прокуратурата, че убийството е извършено по нареждане на руски държавен орган.

40-годишният Зелимхан Хангошвили, който преди това се е сражавал заедно с антируските сепаратисти в руската република Чечня, е бил прострелян два пъти в главата в берлинския парк през август 2019 г., докато се е отправял към джамия./news.bg

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954