Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

ЕС и Свят 28.09.2022 18:22 Снимка: ДНЕС+

Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

Нарастващите цени на товарите с втечнен природен газ изтласкаха десетки по-малки търговци от пазара, концентрирайки бизнеса в ръцете на няколко международни енергийни компании и водещи световни търговски къщи.

Тази ситуация не се очаква да се промени поне до 2026 г., когато се очаква да се понижават цените. Това обаче носи тревога за доставките на LNG за по-бедните държави, пише Reuters.

Oт 2011 г. на пазара на LNG навлизат десетки нови участници и има експанзия на по-малки играчи в Азия. През последните години по-малките търговци отговарят за 20% от вноса на LNG само в Китай.

Но скокът в спот цените на LNG товари, имаше сериозно въздействие върху търговската активност за много по-малки играчи.

Капиталът, необходим за търговия на пазара, скочи, след като референтните цени на LNG се повишиха доста през август. И въпреки, че скоро имаше понижение, анализатори казват, че остават на нива, които могат да бъдат свързани с продължаваща енергийна криза.

"Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен всеки участник на пазара в момента, е кредитът", каза Бен Сътън, главен изпълнителен директор на търговеца на LNG Six One Commodities, който трябваше да свие операциите си, след като цените скочиха през третото тримесечие на 2021 г.

Според азиатски търговец, цитиран от Reuters, някои по-малки играчи са "замразили" дейността си, заради трудности по финансирането.

Условията на пазара на втечнен природен газ са силно изкривени в полза на играчи с големи, диверсифицирани портфейли като петролните компании Shell, BP и TotalEnergies заедно и големите търговци, включително Vitol, Trafigura, Gunvor и Glencore.

Въпреки че повишаващите се лихвени проценти увеличават разходите за търговия, те все още не са затруднили големите играчи, за които повишеният ценови натиск не е проблем.

Shell и TotalEnergies отчетоха рекордна печалба, докато рекордната печалба на Vitol за първото полугодие на 2022 г. надхвърли резултатите му за цялата 2021 г.

Като купувачи на LNG от САЩ чрез дългосрочни договори, Shell и TotalEnergies отчетоха огромни печалби от препродажбата на евтини американски товари на по-високи цени в Европа, коментират анализатори.

Високите цени на LNG доставките увеличават енергийната бедност в световен мащаб, след като някои товари, първоначално предназначени за по-бедните страни, в крайна сметка се пренасочват към европейски купувачи.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062