Гърция ще приема туристи с имунизация

ЕС и Свят 22.02.2021 16:02 Снимка: ДНЕС+

Гърция ще приема туристи с имунизация

Ваксината е спасението за туризма, смята правителството в Атина

Влизането в Гърция това лято ще бъде с имунизационен паспорт или отрицателен PCR тест, съобщава БНР.

Атина вече предложи на Европейския съюз да се приеме общ имунизационен паспорт за ваксинираните европейци. Гръцкото министерство на туризма предлага да се осигури коридор за лесно преминаване в рамките на европейските страни на ваксинираните. Засега Гърция получи от Брюксел само подкрепа на тази идея, но се очаква споразумение и общ документ от лидерите на европейските страни.

В същото време Гърция започва преговори на двустранно ниво с трети страни за бърз обмен на туристи на базата на сертификат за ваксинация. Той ще замени изискването за отрицателен тест на всяко лице, влизащо в Гърция, съобщават от министерството на туризма.

В интервю за чуждестранни медии министър на туризма Харис Теохарис подчерта, че сертификатът за ваксиниране не е задължителен за пътуващите за Гърция. Алтернативата е отрицателен тест.

Ваксината е спасението за туризма в света, категоричен е гръцкият министър на туризма.

Атина очаква тази година много по-силен туристически сезон, но няма да премахне изискването за отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите в страната. Започнаха и резервациите за летния сезон, информират хотелиерите в Гърция./tribune.bg

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606