Франция заплашва да блокира износа на ваксини като Италия

ЕС и Свят 05.03.2021 12:14 Снимка: ДНЕС+

Франция заплашва да блокира износа на ваксини като Италия

Мащабният процес на тестване за COVID-19 във Франция ще помогне на страната да постави вируса под контрол, заяви в петък френският здравен министър Оливие Веран. 

По време на интервю за телевизия BFM, Веран потвърди, че пандемичната ситуация в европейската държава вероятно ще се подобри през следващите четири до шест седмици, както поради броя на проведените тестове, така и поради прилаганите ваксини.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза по-рано тази седмица, че блокирането трябва да остане в сила за още четири до шест седмици, тъй като разпространението на новите варианти на COVID представлява твърде голям риск за общественото здраве.

Макрон също така отхвърли промените в комендантския час, който в момента е определен в 19 часа. В светлината на нарастващия брой случаи в някои региони, правителството обмисля затягане на ограниченията, включително локални блокади през уикенда.

Френският премиер Жан Кастекс заяви, че две трети от хората на възраст над 75 години ще получат ваксината срещу коронавирус до края на март.

Веран предупреди в петък, че страната му може да спре износа си на AstraZeneca срещу COVID-19 за Австралия, както направи Италия.

Междувременно австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че Канбера се е оплакала пред Европейската комисия по въпроса "по множество канали, и по-специално, ние помолихме Европейската комисия да преразгледа това решение".

ЕС създаде регистър за проследяване на износа на ваксини през януари на фона на спор с AstraZeneca относно това дали британско-шведската фармацевтична фирма изпълнява договорните си задължения с блока. Механизмът позволява на националните власти, след консултация с Европейската комисия, да блокират износа, насочен извън ЕС, ако блокът вярва, че фирмата не спазва техните споразумения.

Австралия е регистрирала около 29 000 случая на коронавирус от началото на пандемията - значително по-нисък процент на глава от населението от повечето развити страни. Понастоящем броят на загиналите в страната е 909./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476