Франция връща посланика си в Австралия

ЕС и Свят 07.10.2021 08:41 Снимка: ДНЕС+

Франция връща посланика си в Австралия

Франция ще изпрати отново посланика си в Австралия, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в сряда, цитиран от "Ройтерс".

"Помолих нашия посланик да се върне в Канбера, за да предефинира условията на нашите отношения", каза Льо Дриан пред френските депутати.

Припомняме, че през септември Франция извика за консултации посланиците си от САЩ и Австралия, заради сключената между Вашингтон и Канбера сделка за производство на подводници за австралийската страна.

Австралия заяви, че се отказва от договора с френската компания Naval Group за сумата от близо 50 милиарда долара, в рамките на който се предвиждаше доставка на дизелови подводници. Вместо това тя ще получи най-малко осем атомни подводници с американски и британски технологии.

Същия ден САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че създават алианс в сферата на сигурността - AUKUS, в противовес на Китай.

Премиерът на Австралия Скот Морисън обаче напомни, че и преди създаването на алианса е заявявал, че страната му може да се откаже от сделката с френската компания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи тогава Франция като най-важен партньор в индо-тихоокеанския регион. От Белия дом заявиха, че САЩ съжаляват за решението на Франция и се надяват да разрешат проблема./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448