Франция с нови забрани за религиозно облекло в училище

ЕС и Свят 04.09.2023 11:21 Снимка: ДНЕС+

Франция с нови забрани за религиозно облекло в училище

Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба в Държавния съвет – върховния административен съд на страната

Макар френският закон да предвижда строго разделение между държавата и религията, страната започна да затяга мерките срещу носенето на традиционно мюсюлманско облекло в училище. Франция наложи рестрикции на носенето на абая от момичетата и камис от момчетата в държавните училища. Абаята е дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки, уточнява БТА.

Забраната беше предшествана от оживени дебати във Франция за това дали абаята е религиозен символ или обикновено облекло.

„Религиозните символи нямат място в училище“, каза френският президент Еманюел Макрон миналата седмица. Той допълни, че директорите на училище не трябва да бъдат поставяни в трудно положение, като им се налага да решават сами.

Мярката, обявена в началото на учебната година, беше разпоредена от министъра на образованието Габриел Атал. Тя се основава на отдавнашната забрана на видими религиозни символи в училищата във Франция в рамките на усилията за насърчаване на секуларизма. Атал заяви, че нарушенията на светските правила са се увеличили през последните месеци, често свързани с носенето на абая.

Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба в Държавния съвет – върховния административен съд на страната.

Публичното демонстриране на символи, възприемани като религиозни, многократно предизвиква спорове в обществото, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. беше приет закон, с който в училищата бяха позволени само дискретни религиозни символи. Десет години по-късно носенето на забрадки беше напълно забранено в училищата, заедно с кипата (еврейска мъжка шапка) и големите кръстове. През 2010 г. беше наложена забрана за пълното забулване на лицето на обществени места.

Смята се, че между 3,5 и 6 милиона от общо 67 млн. жители на Франция са мюсюлмани.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482